Hvordan trakte best mulig filtermalt kaffe

En velkjent filtermalt kaffetrakter

Alt ligger i detaljene, men visste du hvor avgjørende detaljene det er for velsmakende filtermalt kaffe?

Vi går gjennom de mest vanlige feilene og tipsene som kan hjelpe deg.

  • Hvor ofte rengjør man kaffetrakteren? Det blir ofte glemt i hverdagen, men det vil lønne seg. Rengjør kaffetraktern minst annenhver uke for optimalt resultat. De fleste rengjøringsmiddler kan kjøpes i dagligvarebutikken. 
  • I Norge er vi bortkjemt med friskt vann rett fra springen. Dette gir et godt utgangspunkt for kaffen. Unntaket er hvis man bor i et området med mye kalk i vannet - da kan du vurdere et avkalkningsfilter. Husk alltid å bruke ferskt og kaldt vann rett fra springen da har vannet mest surstoff. Bruker du kaffekjelen til å fylle vann med? Husk å rengjør denne eller bruk en ren mugge i stedet.
  • Neste steg er det våre prefferanser som bestemmer sluttresultatet, nemlig hvor sterk kaffen skal være. Noen liker svak kaffe og andre får den ikke sterk nok. Fyldig sterk kaffe passer mange kaffedrikkere. Vil vi ikke anbefale dosering på hvor mye filtermalt kaffe mengde som er rett for deg. Det handler om å finne det rette forholdet etter smak og behag. Styrken på kaffen vil også variere med hvilken kaffe du velger. Her er du eksperten! Bruk et bleket kaffefilter da denne setter minst mulig smak på kaffen. Du kan gjerne skylle den før bruk.  
  • Den beste kaffen er servert nytraktet, men da er også temperaturen høyest. Visste du at kaffen forandrer smak når temperaturen synker? Riktig temperatur ved trakting er mellom 92-96° og serveringsklar kaffe skal ligge mellom 80-85°. En god tommelfingerregel er å servere kaffen innen 30 minutter. Bruker du en godkjent filtermalt kaffetrakter fra Norsk Kaffeinformasjon, er du i gode hender. 
  • Bruk alltid fersk og kaffe av høy kvalitet. Kvaliteten er koblet sammen med poengsummen kaffebønnene får - jo høytere kvalitet, jo høyere posengsum. Men høykvalitets kaffe får man også en kaffe uten defekter. 
  • Høykvalitets kaffe er ikke ensbetydende med at du vil like kaffen. Prøv deg frem og finn din favoritt. Det er tross alt du som skal like den.

FAQ

Hvor får jeg tak i god filtermalt kaffe?

  • Vi vil anbefale å sjekke ut kaffebrennerier. Alle kaffebrennerier tilbyr hele bønner i sett sortement, men flere tilbyr kaffen kvernet. Unntaket er gjerne espresso kaffe. Du kan også kjøpe en rimelig kaffekvern for å kverne dine egen kaffe.

Vil kaffen smake bedre ved bruk av vann på flaske?

  • Vi anbefaler ikke vann på flaske. Kaldt vann rett fra springen inneholder surstoff, og det beste av alt er det gratis.

Er det stor forskjell på hvilke land kaffe bønnene kommer fra?

  • Uten tvil. Det er et enormt utvalg av kaffe fra mange spennede land og alle har sine særpreg med ulik grad av noter. Noter er smaker som kaffen har som sjokolade, lakris og kanskje roser. Smaken kommer fra jordsmonnet. Nordmenn er spesielt glad i brasiliansk kaffe, men en betydelig del heller mot kenyansk eller guatemalsk kaffe.

Hvor får jeg tak i høykvalitets filtermalt kaffe?

  • Igjen vil vi anbefale kaffebrennerier. Noen tilbyr salg av enkeltvis poser kaffe, og noen tilbyr abonnement. Et abonnement er gjerne det beste løsningen når man har funnet en kaffe som faller i smak. Spesielt hvis man har muligheten til å velge den kaffen du selv ønsker. 

Lykke til med traktingen!

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres