Hvorfor velge hele kaffebønner og hvilke kaffebønner er best?

Kaffebønner er i skuddet som aldri før og nordmenn har virkelig utfordret kjente og veletablerte kaffemerker som har preget oss i generasjoner ved å eksperimentere med høykvalitets kaffe fra kaffebrennerier. Det er spesielt kaffe i hele bønner som har tatt norge med storm og det er det gode grunner til.

Hvorfor velge hele kaffebønner?

Skal man velge filtermalt kaffe eller hele bønner? Uten tvil hele bønner! Filtermalt kaffe taper aroma (gassene) langt raskere enn hva bønner gjør. Såpass raskt at etter kverning bør neste steg være å trakte kaffen. Det er en utfordring, spesielt hvis kaffen har lagt lenge i butikken. Kaffe aroma taper seg raskt  i luft - derfor er det også viktig å oppbevare kaffen i en lukket pose med enveisventil med ziplock. Den må oppbevares i mørket og holdes kjølig. En kvernet kaffebønne (les: filtermalt kaffe) vil ha mye mer areal som er utsatt for luft enn en hel bønne, derfor forringes smaken hurtigere.

Har du en kaffekvern eller helautomatisk kaffemaskin? Det koster ikke mye å begynne med hele kaffebønner, så en rimelig kaffekvern holder i massevis til hjemmebruk.

Under kaffebrenningen bygger det seg opp CO2 i bønnen som raskt avtar igjen i kjøleprosessen og som smakssetter kaffen. Denne prosessen forsetter noen dager etter den er brent. Da får den sin endelige aroma og kaffebønnene er klar til konsumering.

Arabica kaffebønner cupping 

Arabica eller Robusta 

Hovedsaklig er det Robusta eller Arabica kaffe vi nordmenn drikker. Arabica står for ca 70% av verdens produksjon mot Robusta's 25%. Brasil dyrker mest Arabica kaffe som er kjent for å være søt med noter av frukt, sjokolade og nøtter. Arabica er også dyrere enn Robusta da vekstforholdene er mer krevende. Vanning av Arabica kaffetre er mer krevende og den kan kun dyrkes på en gitt høyde over havet. For å identifisere en Arabica kaffebønne vil man se en mer ovale og større bønne en Robusta bønner. 

Robusta bønner er kjent for lav syrlighet som igjen gjør den mindre søt. Noter av brent gummi eller treverk er noe som gjerne gjenkjenner Robusta. Det er også enklere å dyrke da treet er mye lettere å se til og mer motstandsdyktig mot sykdommer. Dette gjør Robusta til en rimeligere kaffe. Denne kaffen dyrkes mest i Vietnam.

 Arabica kaffe

Arabica er kaffebønnen er for kaffeentusiasten og er kjent for å være den beste kaffesorten.

Lykke til med jakten på den rette bønnen!

 

   

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Merk, kommentarer må godkjennes før de publiseres